Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

 

Leto XXXII                                      Štev. 2                              Datum: 22.01.2017

NAJVEČJI SLOVENSKI PESNIK FRANCE PREŠEREN (1800-1849)

Rodil se je v Vrbi na Gorenjskem, pri Ribičevih, kjer je med »hišnimi« in kuhinjskimi vrati spominska plošča z rodovnikom Prešernove družine. Na prednji steni pa sta vzidani spominski plošči dvema sinovoma Ribičevega rodu: pesniku Francetu Prešernu in nadškofu Antonu Vovku. Na gričku vzhodne strani vasice stoji cerkvica sv. Marka, zavetnika vasi, ki ga Prešeren v svojem »sonetu nesreče« imenuje »bližnji sosed«.

Franceta, po rojstvu tretjega otroka in prvega sina, je oče Šimen   sedemletnega   peljal  k  svojemu   stricu  Jožefu,   

župniku na Kopanju pri Grosupljem, ki ga je uvajal v umetnost pisanja in branja. Poslal ga je na osnovno šolo v Ribnici, kjer je kot odličen učenec prišel v »zlate bukve«. Potem ga je poslal v ljubljanske šole, kjer je France v nabiranju znanja preživel devet let. Vedno je bil med prvimi v razredu. 

Mati Mina je srčno želela, da bi njen France postal duhovnik, on pa se je po končanem liceju odpravil peš na Dunaj, se vpisal v tretji letnik filozofije, ki mu je bil potreben za študij prava. Marca 1828 je bil razglašen za doktorja prava, opravil odvetniški izpit in postal odvetniški pomočnik. Šele leta 1846 je v Kranju končno dobil samostojno odvetniško mesto. Svojim neuresničenim željam je dal duška v svojih pesmih in pesnitvah, med katerimi sta najlepši in najbolj znani Sonetni venec ter Krst pri Savici. Iz ljubezenskega razmerja z Ano Jelovškovo, ki je bila od njega 23 let mlajša, so se mu rodili trije otroci.

Spominski dan njegove smrti je od leta 1945 slovenski kulturni praznik. »Nihče pred Prešernom, nihče za Prešernom se ne da primerjati z njim«, je zapisal Oton Župančič. »On je zase, vse drugo je vrsta… Prešernovo delo je delo genija, ki je enkraten in nenadomestljiv«. Od Boga je prejel izreden pesniški dar in poslanstvo, da s svojo navdihnjeno poezijo povzdigne slovenščino na raven »velikih« jezikov evropske celine. Brez pridržka ga slavimo kot največjega slovenskega pesnika.

VZGOJA OTROK ZA DAROVANJE

 

Ob prazniku Jezusovega darovanja (svečnica) želim nekaj napisati o vzgoji otrok k darovanju.  Otrok je po svoji naravi nagnjen k sebičnosti. Starši, ki imate več otrok, veste, koliko napora je potrebnega, da otroku privzgojite čut za bližnjega - tudi za brate in sestre. To se pokaže že pri igračah, ki jih otrok težko odstopi bratcu ali sestrici. Ko pa starši uspejo narediti ta »preskok« v otroku, da ima čut tudi za drugega, se čuti velik napredek pri vzgoji.

Adventna akcija »OTROCI ZA OTROKE« me je spodbudila, da želim o tem nekaj več spregovoriti. Vsako leto na začetku adventnega časa otroci dobijo adventni koledar, v katerem je tudi karton iz katerega izdelajo šparovček. Vanj naj bi v adventnem času nekaj darovali za lačne otroke v misijonih. Zbrane darove prinesejo v jaslice na praznik Svetih treh kraljev. Tako kot vselej, smo tudi letos ugotovili, da je bilo teh šparovčkov bolj malo. Ob koncu sv. maše sem pohvalil tiste otroke, ki so sodelovali v tej akciji in poudaril, da bodo od daru, ki so ga namenili, največ imeli oni sami, saj nam Bog vsako dobro delo obilno vrača. Omenil sem tudi zgled 4-letnega fantka, ki je tisti dan prinesel škatlico v jaslice in rekel: »Zbral sem za enega lačnega otroka za en teden«. Ob taki iskreni otroški izjavi se človeku orosijo oči in si misli: blagor temu otroku, da ima doma čuteče starše, ki mu znajo privzgojiti pravi čut za sočloveka. Za prihodnost takšnega otroka - in tudi njegovih staršev se ne bojim.

Enako mislim, ko gre za NEDELJSKO PUŠČICO, v katero darujemo po svojih zmožnostih za tekoče stroške župnije. Posebej lepo je videti otroke, ko izročijo svoj dar, ker s tem pokažejo, da se zavedajo, da tudi oni lahko nekaj prispevajo za svojo župnijo. Ko sem bil še majhen, so me starši ob nedeljah, preden sem šel k maši, redno vprašali, če imam denar za v puščico. 

Dar, ki ga damo v puščico, ima globlji pomen. Povezan je z daritveno razsežnostjo bogoslužja, zato naj bi vsak vsaj nekaj prispeval. Duhovnik pripravi vse potrebno za bogoslužje, ljudje pa prispevajo svoj dar za potrebe Cerkve in župnije. Prav zaradi te daritvene razsežnosti bogoslužja imajo po nekaterih cerkvah puščico vsak dan.

Ni pomembno, koliko kdo daruje, pomembno je, da daruje od srca. Tudi ne gre za to, da bi v raznih dobrodelnih akcijah starši dajali otroku denar, ki ga bo oddal v določen namen, ampak da da od svojega malo, kar ima. Tisto bo največ vredno. In tisto »malo« se bo obilno pomnožilo in bo bogato blagoslovljeno. Vzgajajmo torej otroke k premagovanju sebičnosti!

V končni fazi bodo posledice otrokove sebičnosti najbolj občutili njegovi starši. Če namreč otrok nima čuta za sočloveka, ga tudi nima do lastnih staršev. Starši bodo enkrat ostareli in postali bodo odvisni od svojih otrok. Kako žalostno bo, če se jih bodo otroci hoteli čim prej znebiti, ker pač predstavljajo breme in strošek za njihovo življenje.

Dragi starši! Vse, kar vlagate v svoje otroke v njihovih otroških letih, se vam bo enkrat vračalo. Splača se vlagati v to, kar ne izgublja, ampak pridobiva na vrednosti, ker se na dolgi rok bogato obrestuje.

MAŠNI NAMENI:

Pon. 23.1. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Lovro ROZMAN, obl.; +Marija BERNIK, obl.

Tor. 24.1. Šmartion 18.00 +Janez BENEDIK, 7. dan

+Marjan JURJEVEC, obl.; Po namenu

Sre. 25.1. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Ivanka TRILAR, obl.; Po namenu

Čet. 26.1. Šmartin 18.00 +Neža in Franc KONJEDIC

+Daniela AMBROŽ, obl. in Anton

Pet. 27.1. Šmartin 18.00 +Alojz KRMELJ, obl.; Po namenu

Sob. 28.1. Sv.Tomaž 17.00 +Stane ARHAR, obl.

Šmartin18.00+Vinko in Marija STARE, obl.

+Mira SENEGAČNIK, obl. in Marjan

NED. 29.1. Šmartin 8.00 +Francka ZOFIČ, obl.

Nedelja 10.00 +Albina SREBERNJAK, obl.

Svetega pisma +Danijela PORENTA, obl. in ++LUKŠOVI

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 30.1. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Franc in Ivanka HROVAT

+Franc BERČIČ,obl.

Tor. 31.1. Šmartin 18.00 +Jožica ŽORŽ, obl.; Po namenu

Sre. 1.2. Šmartin 7.30 ++starši in stric AVSENEK

18.00+Janez BIZJAK, obl.

Čet. 2.2. Šmartin 10.00 Za mir

SVEČNICA 18.00 +Ivana PAPLER; +Stanislav TOMAŽIČ

Pet. 3.2. Šmartin 18.00 +Herman BOHINEC, obl. in Danica VAJDA

+Marija SREBERNJAK, obl.

Sob. 4.2. Sv.Tomaž 17.00 +Ivan ŠILAR, obl.

Šmartin18.00+Barbara LATKOVIČ, obl. in Majda USTAR L.

Po namenu

NED. 5.2. Šmartin       8.00  +Tončka PINTAR,obl.

5. nedelja +Marija in Marjeta ZAVRL

med letom 10.00 ++starši BENEDIK; +Jože PREVODNIK

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 6.2. Šmartin 7.30 V zahvalo

18.00+Frančiška KRIŽNAR, obl.

Tor. 7.2. Šmartin 18.00 Po namenu; +Francka in Marko JUVAN, obl.

Sre. 8.2. Šmartin 7.30 ++starši in stric EVSENEK

18.00+Rajko KEPIC (Primož)

Čet. 9.2. Šmartin 18.00 +Ivan ROZMAN,obl.; +Jože BAŠAR (sosedje)

Pet. 10.2. Šmartin 18.00 +Mihaela TOPLAK,30.dan; +Rozalija ČERNIVEC

Sob. 11.2. Sv.Tomaž 17.00 +Jože VILFAN, obl.

Šmartin18.00Za zdravje otrok; +Marija ERŽEN, obl.

NED. 12.2. Šmartin 8.00 +Marija JAVORNIK, obl.; +Marjan GROŠELJ

6. nedelja 10.00 +Anton KNAPIČ, obl.

med letom +Franc in Anica BERČIČ, obl.

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

MISIJON - IV. Bog te ljubi, ko ti tega ne čutiš

DROBTINICE DROBTINICE DROBTINICE DROBTINICE DROBTINICE DROBTINICE 

 

Ni molitev tista, ki bo spremenila svet. Molitev je tista, ki mene spreminja, da sem jaz sposoben gledati svet in ga sprejemati - sprejemati sebe, svojo okolico in vse tisto, kar mi je zaupano. Molitev je tista, ki me spreminja, da sem sposoben odpuščati in ljubiti kljub temu, da razmere niso idealne. Molitev je tista, ki me naredi sposobnega odpustiti in ljubeče sprejeti svet, ki me je razočaral. Molitev je tista, ki mi pomaga sprejeti svet, v katerem je toliko nepravičnosti, brezsrčnosti, bolezni… Molitev je tista, ki me spreminja, da sem sposoben ljubiti in odpustiti tistim, ki so me razočarali in prizadeli. Molitev je tista, ki me spreminja, da sem sposoben ljubiti Boga, čeprav sem bil nad njim razočaran in sem ga čutil kot odsotnega.

 

S P O R O Č I L A !

  • MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTJANOV.

Poteka v dneh od 18. do 25. januarja in ima poseben značaj, saj mineva petsto let od začetka reformacije v Nemčiji (1517). Ta dogodek je močno zaznamoval vso evropsko, svetovno in tudi slovensko zgodovino in kulturo. Molitvena osmina poteka pod geslom: »Sprava - Kristusova ljubezen nas priganja«.

  • SREČANJE S STARŠI PREDŠOLSKIH OTROK z gostjo dr. Polono Vesel Mušič bo v torek, 24. januarja, ob 16.30 v župnišču.  Spregovorila nam bo na temo: »Bog je ljubezen«. Srečanje je namenjeno staršem otrok Baragovega vrtca, pa tudi vsem drugim staršem predšolskih otrok.
  • SREČANJE »ZLATE JESENI« bo zopet v soboto, 28. januarja, ob 16. uri v župnišču. Gost bo naš dobri prijatelj g. Rudi Tršinar. Lepo vabljeni!
  • NA NEDELJO SVETEGA PISMA, ki bo 29. januarja, se bomo zahvalili za dar Svetega pisma in jih tudi blagoslovili - prinesite jih s seboj!
  • KRŠČEVANJE OTROK.

To župnijsko slovesnost bomo imeli zopet v nedeljo, 5. februarja; priprava staršev in botrov na krst bo v soboto, 4.2. ob 19. uri v župnišču.

  • OFER ZA OGREVANJE NAŠE CERKVE bo v nedeljo, 5. februarja.
  • DEKANIJSKO SREČANJE ŽPS bo v nedeljo, 12. 2. ob 15. uri na Kokrici. Vabljeni vsi člani ŽPS iz naše župnije.

 

URADNE URE: ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00

  Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odgovarja: Bojan Likar,župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit