Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto XXXIV Štev. 10 Datum: 9.7. 2017

DO KDAJ? DO KOD? KOLIKO?

Sedaj, ko so učitelji in kateheti nekoliko na dopustu, jih lahko malo podražimo. Otrok se pri julijskih in avgustovskih nedeljskih mašah najde bolj malo. Če že kakšnega vidiš, se te lahko prime hudobna misel, če ni morda zašel. No, pa si predstavljajte, da ste učitelj, vaši učenci pa nič ne znajo. Ali pa, da ste katehet, pa vaših otrok ne bo k bogoslužju, ki - za razliko od verouka - nekaj POMENI in PREDSTAVLJA za kristjanovo duhovno življenje. Verjetno se ne bi dobro počutili, kakor se ne počutijo dobro prenekateri kateheti. Morda bi bilo dobro, da rečemo, da jih boli. Upam, da jih boli! Zato, ker te reči pač niso tako preproste. 

Bolj, ko si sedaj predstavljamo, nam je lahko v pomoč sejalec. Kateri že? Ja, tisti vendar, ki nam bo dve nedelji spregovoril o svojem Božjem delu. O delu, ki ga tolikokrat ne razumemo. Mi bi njivo drugače gnojili in prekopavali, vinograd na drug način obrezovali in škropili, plevel populili, da bi se pokazal sad našega truda, on pa… Sejalec nam je res nekoliko nerazumljiv. Ima čisto drugačne, za nas zastarele metode. On zrnje trosi. Z največjim veseljem seje po njivi, ne da bi se menil, kam bo seme padlo. Med trnje, na kamen ali ob pot, ali pa na rodovitno zemljo, kamor spada. On že ve, da je tako dobro. In če je seme Božja beseda, sejalec pa Bog sam, potem ne sme biti dvomov. 

Sejalec naj bo vsak učitelj! Koliko bolj tisti, ki uči svete stvari. Mar naj obupa? Mar naj zaradi slabe letine naslednje leto nič več ne seje in sadi? Dobro ve, da bo lačen, če ne bo spet poskusil. Ne neha oznanjati, kljub temu da marsikatera beseda in seme padeta na povsem gluha ušesa. Na koncu tudi ves izkupiček ne bo stoteren, a tudi če bo samo trideseteren, ne bo nič manj vreden. Še bolj, ker je bilo verjetno truda še več, in če so bili pogoji slabi, je še dobro, da je sploh kaj rodilo.

/komentar na radiu Ognjišče/

KRIŠTOFOVA NEDELJA

Na Krištofovo nedeljo Cerkev na Slovenskem spet zaznamuje misijonska akcija MIVA. Po župnijah je tako blagoslov vozil in prostovoljna nabirka za misijonska vozila. 

Evropska družba velja za nadpovprečno mobilno, kar posledično pomeni tudi večji ekološki problem. V  revnih  deželah  juga  pa bi večja mobilnost pomenila, 

da nekdo v primeru bolezni pravočasno prispe v bolnišnico. Otroci iz najbolj odročnih krajev lahko obiskujejo šolo. Nova vozila lajšajo pastoralno in razvojno sodelovanje ter zdravstveno oskrbo v Afriki, Aziji in Južni Ameriki.

 

Pod okriljem Misijonskega središča Slovenije deluje ustanova MIVA - Slovenija, ki je članica svetovne Mive in zbira denar za prevozna sredstva misijonarjev. Ti pri svojem poslanstvu nujno potrebujejo motorizirana vozila, ker je njihovo delo večinoma vezano na območja, ki so precej oddaljena od urbanih in razvitih središč. V akciji vozniki sodelujejo tako, da za vsak srečno prevožen kilometer darujejo cent oziroma en evro na tisoč kilometrov. Z blagoslovom vozil kličemo priprošnjo svetega Krištofa za blagoslov in odgovornost na cestah. Tisti, ki se odločijo za blagoslov avtomobila ali dar, prejmejo spominsko podobico in nalepko. Z akcijo Miva vernike vabijo k poživitvi solidarnosti s tistimi, ki jim darovi za misijonska vozila posredno lahko rešijo življenje ali vrnejo zdravje. Vozila, ki jih uporabljajo misijonarji, omogočajo njihov prevoz in prevoz šoloobveznih otrok v šolo, uporabljajo pa jih tudi za prevoz gradbenega materiala za vzdrževanje ali gradnjo cerkva, šol ali dispanzerjev. Miva vozila zagotavljajo vsaj osnovno gibljivost v misijonskih deželah. Tako so tudi oddaljene vasi oskrbljene z najnujnejšim za življenje.

 

V letu 2016 je Miva Slovenija nabavila 20 vozil (največ osebnih avtomobilov) v skupni vrednosti 444.000 € za naše misijonarje. Tudi v letošnjem letu je veliko prošenj naših misijonarjev iz različnih dežel (Senegal, Madagaskar, Zambija, Ruanda, Malavi, Brazilija, Ukrajina…). S sodelovanjem v akciji Miva jim bomo pomagali.

MAŠNI NAMENI:

Pon. 10.7. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00Za zdravje v družinah

Tor. 11.7. Šmartin 19.00 +Ivanka ZUPAN, obl.; +Ivanka GORJANC

Sre.12.7.Šmartin7.30/brez namena/

19.00++DOLINARJEVI

Čet. 13.7. Šmartin 19.00 +Marija VUČKOVIČ, 7. dan; Franc ČESEN, obl.

Pet. 14.7. Šmartin 19.00 +Vincenc SREBERNJAK, obl.

+Vika KAPELE, obl.

Sob. 15.7. Sv.Tomaž 18.00 V dober namen

Šmartin19.00+Marija KALAN (sodelavci)

+Ludvik ČESEN, obl. in Marjan KRIŽNAR

NED. 16.7. Šmartin 9.00 +Anton DOLENC; +Meta FABJAN, obl.

15. ned. med letom 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

*********************************************************************************************************************************

Pon. 17.7. Šmartin 19.00 +Angela in Peter KRIŽNAR

Tor. 18.7. Šmartin 19.00 +Antonija BAŠAR, obl. in njeni

Sre. 19.7. Šmartin 19.00 +Janez KRIŽNAR, obl.

Čet. 20.7. Sv.Marjeta 18.00 /brez namena/

Šmartin19.00+Janez BENEDIK (Metka Dolenc)

Pet. 21.7. Šmartin 19.00 +Marija KORDEŽ; ++iz družine SMREKAR

Sob. 22.7. Sv.Tomaž 18.00 +Rajko KEPIC (Anka)

Šmartin19.00+Lovro ROZMAN; +Niko SODNIKAR

NED. 23.7. Šmartin 9.00 +Ivo BAJŽELJ; +Marija SUŠNIK, obl.

Krištofova      Sv.Marjeta 16.00 ŽEGNANJE: /brez namena/

nedelja Šmartin 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

*********************************************************************************************************************************

Pon. 24.7. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00+Olga ŠILC, obl.

Tor. 25.7. Šmartin 19.00 +Miro KAVČIČ, obl.; +Ana ZALETEL (Hafnar)

Sre. 26.7. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00+Ana FODER

Čet. 27.7. Šmartin 19.00 +Anka TEPINA, obl. in Ivan

+Marija BERČIČ (Nuša, Jani)

Pet. 28.7. Šmartin 19.00 +Rajko KRIŽNAR, 30. dan; +Ivkica VUKOVIĆ

Sob. 29.7. Sv.Tomaž 18.00 +Rajko KEPIC (prijatelji Udovič)

Šmartin19.00++iz družine TRESKET

+Marjan LIKOZAR in Edvard KRAŠEVEC

NED. 30.7. Šmartin 9.00 +Vida RPZMAN, obl.

17. nedelja +Franc BAJT, obl. in sorodniki

med letom Sv. Jošt 10.00 ŽEGNANJE: ++VALANČIČ in JEREB

19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

1. LETOŠNJI ORATORIJ je potekal pod geslom: »Dotik nebes«. Udeleženci so spoznavali vlogo Marije, Božje matere, v zgodovini odrešenja in njen pomen za naše življenje. Marija je vedno aktualna žena, saj svojo materinsko vlogo vrši skozi vse čase. Tudi mi smo njeni otroci; tudi za nas je ona jutranja zarja, ki naznanja odrešenje; tudi za nas je skrinja zaveze, ki je na najlepši možni način sklenila zavezo z Bogom - ne le zase, ampak za vse človeštvo.

Hvaležni smo vsem, ki ste zaslužni za izvedbo oratorija - voditelja Jan Dolenc in Janez Kalan, animatorji, tisti, ki ste skrbeli za okrepčilo in pripravljali kosilo, Gasilsko društvo, Krajevna skupnost, Osnovna šola, Župnijska karitas, donatorji… Vsem in vsakomur iskrena hvala in Bog povrni!

Vsakršno vlaganje v otroke je velik kapital, ki se bogato obrestuje, zato bomo tudi v prihodnje storili vse za lepo vzgojo otrok in za koristno preživljanje njihovega prostega časa.

2. FATIMSKA MARIJA te dni obiskuje vaše domove. Hvala vsem, ki jo boste sprejeli. Povabite k molitvi tudi svoje sosede, sorodnike, prijatelje… Marijo vsak večer vsaj 20 minut pred mašo prinesete v župnijsko cerkev, da ob njej molimo rožni venec, po maši pa jo vzame naslednja družina.

3. KRIŠTOFOVA NEDELJA bo 23. julija. Po vsaki sveti maši  (tudi v soboto zvečer) bomo blagoslovili vaša vozila. Pripeljite jih in radi darujte svoj dar za misijonska vozila. Zakaj bi vozili vozila k blagoslovu v oddaljene kraje, če imate to možnost doma. Izkoristite jo!

MOLITEV V ČASU POČITNIC

Nebeški Oče, hvala ti, da smo dočakali čas počitnic, ko se bomo lahko sprostili in si nabrali novih moči. Polagamo ga v tvoje roke in te prosimo, blagoslovi nas, da bo za vse nas to čas milosti. Naj se okrepijo naše medsebojne vezi, naša srca pa odprejo ljudem, s katerimi se bomo srečali. Ob lepotah narave naj te veseli slavimo in se ti iskreno zahvaljujemo za vse prejete darove. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 

URADNE URE so med počitnicami po večerni sveti maši - ob 19.30

Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odgovarja: Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

 

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit