Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto XXXIV Štev. 11 Datim: 30.07.2017

 

UČITELJICA VERE IN PRIPROŠNJICA 

Poletni čas preživljamo predvsem počitniško, vendar je njegovo bogoslužno in duhovno središče velik praznik Marijinega vnebovzetja. Med našimi sodobniki je to priljubljen romarski praznik, ko se marsikdo napoti h kakemu krajevnemu ali pa bolj širše znanemu Marijinemu svetišču.

Vesel sem, da je češčenje Matere Božje med slovenskim vernim ljudstvom tako priljubljeno. Vsak čas pa ima svoje značilnosti in svoje potrebe. Ko je bilo potrebno pospeševati in braniti katoliško vernost in jo varovati pred reformacijskimi poskusi njenega oženja, je bila marijanska pobožnost posebno primerna za to. Ko so naše prednike stiskale vsakovrstne nadloge in nevarnosti, jim je bila nebeška Mati neprimerljiva varuhinja in tolažnica. Danes pa nam prihaja naproti v sodobnih potrebah. To pa je potreba po zvestobi in trdnosti v naši osebni veri. Kajti devico Marijo je teta Elizabeta blagrovala ravno zaradi njene vere: »Blagor ji, ki je verovala« (Lk 1,45). Kakor pri nas se je tudi pri njej z vero začelo vse. Tudi zanjo je bila vera temelj, osnova in vsebina njenega poslanstva.

Naš sekularizirani svet postaja v svoji prostozidarski kristjanofobiji podoben tistemu nekdanjemu okolju, ki je vedno bolj sovražilo Jezusa in v katerem je morala Marija ohranjati svojo vero in pripadnost svojemu skrivnostnemu Sinu. Tako nam danes prihaja Mati Božja naproti kot učiteljica in varuhinja vere, kakršno v tem zgodovinskem trenutku še posebej potrebujemo. Pogosto si prikličimo v spomin njen zgled in se k njej zatekajmo po pomoč. 

msgr. dr. Anton Stres

 

VITAMINI ZA ZAKON

 

Po letih zakona začne človek spet sanjati - o tem, kako je bilo prej. Še veš? Sanje o tem, kako je bilo, so lahko v primerjavi z današnjo resničnostjo grenke. Ljubezen in zvestoba lahko zaideta v nevihto. V zakonu je toliko presenečenj, toliko težav, toliko nepredvidljivih okoliščin, da se lahko, če človek želi ločitev, vedno najde razlog.

V pomladi ljubezni je vsak dan praznik. Ampak človek ne sme pozabiti: vsaka pomlad mora skozi jesen in zimo, da lahko postane nova pomlad.

Ne moreš živeti brez ljubezni. Varuj svojo ljubezen dan za dnem. V vsaki neprijaznosti je košček nezvestobe. Vsak egoizem je izrojena ljubezen. Če potem še pridejo dnevi, ko ne gre več, ko nič več ne gre, ko  zaradi nespametnih napak nastanejo razpoke in vdira v hišo in srce noč, potem obstaja samo ena rešitev, samo ena edina pot k luči: ODPUŠČANJE. Kjer se ne odpušča, tam, kot bi mignil, nastane zid. In zid je začetek zapora. Partner, partnerka počneta stvari, ki jih človek ne razume, in ta se vpraša: Kako je to mogoče? Začneš se boriti za ljubezen in doživiš nemoč in bolečino ob tem, ko nekaj hočeš, in vendar ne moreš. Takrat potrebuje človek veliko POTRPEŽLJIVOSTI. Človek mora nekaj časa leteti na slepo, ne da vidi, ne da razume, z zavestjo, da je druga oseba svet zase, ki mu v najglobljem jedru ostane tuj.

Spravi se z življenjem, spravi se s srečo. Sestavljena je iz toliko delov, da je en del vedno prekratek. Nova skupnost ne more temeljiti na tem, da se mora druga oseba vsakič spremeniti, ampak enostavno na tem, da nekdo želi drugega OSREČITI. In potem se zgodi čudež. Vse, kar človek misli, da je izgubljeno, se vrne bogatejše in globlje. Sonce je spet tam. Vse je videti prijazno. Delo teče. Človek lahko zadiha, želi spet živeti. Ljudje se imajo spet resnično radi. Spet sta povezana s prstanom ljubezni in zvestobe.

MAŠNI NAMENI:

Pon. 31.7. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Francka KODRIČ in za zdravje

Tor. 1.8. Šmartin 19.00 +Franci VILFAN; +Janez BENEDIK (Jančar)

Sre. 2.8. Šmartin 7.30 V zahvalo sv. Jožefu

19.00+Mirko ŽUMER, 7. dan; +Franc HRIBAR, obl.

Čet. 3.8. Šmartin 19.00 +Janez ZIHERL, 7. dan

++družini TEPINA in JANKO

Pet. 4.8. Šmartin 19.00 +Franc BOGATAJ, obl.

+Jože in Frančiška JELOVČAN

Sob. 5.8. Sv. Jošt 17.00 /brez namena/

Sv.Tomaž18.00+Karel in Marica MAKUC

Šmartin19.00+Srečko GORJANC, obl. in starši KRKUTA

NED. 6.8. Šmartin 9.00 +Minka DOLINAR; +Miha HAFNER in starši

Jezusova spremenitev 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

****************************************************************************************************************************

Pon. 7.8. Šmartin 7.30 V dober namen 

19.00+Ana ŽUN, obl.

Tor. 8.8. Šmartin 19.00 +Robert ŠKULJ,obl.;+Marija BERĆIČ(Rudeževi)

Sre. 9.8. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00+Rajko KRIŽNAR (Lebarjevi)

Čet. 10.8. Šmartin 19.00 +Kristina MRAK, obl.

                            ++starši in brata, ter v čast Jezus. in Marijin. Srcu

Pet. 11.8. Šmartin 19.00 +Majda in Barbara USTAR LATKOVIČ

+Stanka OVIN (Bavantovi)

Sob. 12.8. Sv.Tomaž 18.00 +Janez MILAČ, obl.

Šmartin19.00+Ivan FRELIH, obl.

NED. 13.8. Šmartin 9.00 +Stanislav in Helena REJEC, obl. in družina  

19. nedelja HROVAT; +Štefan RAZPOTNIK in Marija

med letom 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

****************************************************************************************************************************

Pon. 14.8. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00+družini KOTAR in ZABUKOVEC

+Franc KRIŽNAR, obl.

Tor. 15.8. Šmartin 9.00 +Marija ROZMAN in starši

Marijino vnebovzetje 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

+Marjan in Mira SENEGAČNIK

Sre. 16.8. Šmartin 7.30 /brez namena/

19.00+Anton VIRNIK, obl.

Čet. 17.8. Šmartin 19.00 +Marija in Marjan KALAN

+Janez BENEDIK (Zagoranski)

Pet. 18.8. Šmartin 19.00 +Marija BERČIČ (Plaznikovi)

+Rajko KEPIC (Močnik D.)

Sob. 19.8. Sv.Tomaž 18.00 +Rezka in Albin DORNIK

Šmartin19.00Za zdravje

NED. 20.8. Šmartin 9.00 +Janez KRIŽAJ, obl.; +Anton FABJAN, obl.

20. nedelja Sv. Jošt 10.00 +Marija KORDEŽ

med letom Šmartin 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

 

1. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 6. avgusta; priprava staršev in botrov na krst bo v soboto, 5. 8., ob 20. uri v župnišču. 

 

2. PROCESIJO S KIPOM FATIMSKE MATERE BOŽJE bomo imeli na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja. Procesija je čudoviti izraz zaupanja v moč Marijine priprošnje. Ob 100-letnici fatimskih dogodkov potrdimo tudi mi svojo zvestobo Mariji in radi se udeležimo te Marijanske pobožnosti. Lepo vabljeni tudi sodelavci - ministranti, pevci, pritrkovalci in dekleta v narodnih nošah, ki nosite Marijo.

 

3. OFER ZA OBNOVO ZVONJENJA bomo imeli zopet 3. nedeljo v avgustu, to je 20. avgusta.

 

4. ROMANJE MLADIH V MEDŽUGORJE (birmanci in pošolska mladina) bomo imeli od 24. do 26. avgusta. Priprava na romanje bo v ponedeljek, 21. avgusta, zvečer po maši. Ker je v avtobusu še kar nekaj prostih mest, se lahko še prijavite - tudi odrasli.

 

NEKAJ MISLI O MARIJ

 

URADNE URE so med počitnicami po večerni sveti maši - ob 19.30

Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odgovarja: Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

 

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit