Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto XXXVI Štev. 3 Datum: 10.02.2019

 PISMO BOLNIKOM OB SVETOVNEM DNEVU BOLNIKOV

Spoštovani bolniki in vsi z vami povezani! 

Pred 26. leti je bil god Lurške Matere Božje – 11. februar – razglašen za svetovni dan bolnikov. Kdor je že kdaj poromal v Lurd in se udeležil večerne procesije z lučkami po Marijinem trgu med molitvijo rožnega venca, ter bil pri romarski maši skupaj z bolniki, je na poseben način doživel tisto prošnjo iz Marijinih litanij: »zdravje bolnikov«. Lurd je kraj, kjer bolniki prejemajo moč za prenašanje svojih bolezenskih težav. Ob doživljanju romarskega Lurda lahko rečemo, da je tam vsak dan praznik bolnikov. To praznično razpoloženje odseva z obrazov bolnikov, s katerimi se tam srečuješ. Bolj ko jih opazuješ, bolj te nagovarjajo besede: »Vse premorem v Njem, ki mi daje moč!« Ali pa malo spremeniš Izaijeve besede o Jeruzalemu in rečeš: »Veselite se z Lurdom!«

 To, kar doživljajo bolniki romarji v Lurdu, doživijo bolniki lahko tudi doma ali v bolnišnici ob srečanju z duhovnikom in prejemu svetih zakramentov. Sam lahko rečem, da doživljam vonj po Lurdu, ko se že 38 let srečujem z bolniki v bolnišnici, 20 let z lučkami pri Veri in luči, ter 10 let z varovanci v domu starostnikov. Odkritosrčno lahko trdim, da je zame vsako takšno srečanje neizmerna duhovna obogatitev, ki jo lahko podpišem z besedami: »Bog, hvala ti za ta srečanja!« Naj v potrditev tega navedem tri doživetja v bolnišnici.

 

Kot PRVO bi omenil dvomesečno srečevanje s profesorico jezikoslovko, ki ni bila praktična vernica – ni hodila v cerkev in ni prejemala zakramentov. Bila pa je odprtega srca in duha ter se je rada pogovarjala. Po več srečanjih mi je nekega dne rekla: »Veste, jaz ne bom nikoli dovolj hvaležna Bogu, da mi je poslal tega rakca, ker ne bi nikoli razmišljala o tem, o čemer razmišljam sedaj«. To sem sprejel kot njeno izpoved vere. Ob najinem zadnjem srečanju je prejela zakramente in tako odšla s sveto popotnico pred nebeškega vratarja. 

Kot DRUGO naj omenim večtedenska srečevanja z bolnikom, ki mi je pri prvem srečanju povedal, da od otroških let ne hodi več v cerkev. Bil pa je vsakega srečanja vesel in se je rad pogovarjal. Nekega sobotnega večera mi je rekel: »Nocoj bi se pa midva nekaj pogovorila«. Prejel je svete zakramente – na veliko začudenje drugih dveh bolnikov v njegovi sobi. Ko je bilo zakramentalno srečanje končano, je dejal nam trem navzočim: »Zdaj vam pa moram nekaj povedati. Bilo je pred več kot 50 leti. Bili smo trije bratje. Mama nas je ob prvih petkih v mesecu vodila v cerkev k sveti maši. Večkrat nam je poudarjala, da tisti, ki opravi devet prvih petkov, ne bo umrl brez zakramentov. Do danes jaz tega nisem verjel. Zdaj pa vidim, da je mama imela prav«. Vsi trije smo bili ob povedanem globoko nagovorjeni. Ko sem naslednjo soboto obiskal to sobo v bolnišnici, je bila postelja, na kateri je prejšnji teden ležal omenjeni bolnik, prazna. Njegova sobolnika v sobi sta mi povedala, da se tisto jutro po večernem prejemu zakramentov ni več prebudil. Pa smo se ga skupaj spomnili v molitvi.

Kot TRETJE pa moram omeniti dvotedensko srečevanje z gospodom profesorjem Alojzom Rebulo, ki je lanskega oktobra prišel v topolško bolnišnico zaključit svoje zemeljsko romanje. Vsak večer se je njegova bolniška soba spremenila v kapelo z Najsvetejšim. V prijetnem pogovoru je čas hitro mineval. Vedno je imel v roki ali pa na mizici ob postelji rožni venec z debelimi jagodami. Nekega večera je povzdignil roko z rožnim vencem in mi razodel svojo zgodbo o molitvi rožnega venca. Povedal mi je, kako se je na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja kot romar sprehajal po Marijinem trgu v Lurdu. Na tleh je zagledal zmečkan kos časopisnega papirja. Sklonil se je in ga pobral ter poravnal. Na veliko začudenje je na listu našel zapisano misel svojega prijatelja misleca in filozofa Jacquesa Maritaina o rožnem vencu, ki je bila njegova vsakdanja molitev. Gospod Rebula me je pogledal v obraz, še enkrat povzdignil roko z rožnim vencem in mi rekel: »Veste, od tistega dne do danes še ni minil dan, da jaz ne bi zmolil rožnega venca«. Srečanje sva končala z molitvijo ob Najsvetejšem v duhu tistih Slomškovih besed: »Četrtinka ure pred Bogom je boljša in več velja ko tisoč drugih«.

 

Vsa ta srečanja mi osvetljujejo Jezusove besede Simonu iz današnjega evangelija: »Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi«. Temu pa lahko dodam: »Gospod, hvala ti, da si me poklical!«

Ob 27. svetovnem dnevu bolnikov naj v nas odmevajo papeževe besede iz letošnje poslanice: »Da ostajamo ponižni in pogumno udejanjamo solidarnost kot nujno življenjsko krepost«.

msgr. Jože Pribožič, župnik v Šoštanju

 

MAŠNI NAMENI:

Pon. 11.2. Šmartin 7.30 Po namenu

Svetovni dan bolnikov 18.00 V čast lurški Materi Božji; Za srečno zadnjo uro

Tor. 12.2. Šmartin 18.00 +Jože ROZMAN, 7. dan

+Marija ERŽEN, obl.; +Jelka KERN, obl.

Sre. 13.2. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Pavel in Marija ŠIFRAR

+Francka in Marko JUVAN, obl.

Čet. 14.2. Sv.Jernej 18.00 +Marija BITENC, 30. dan; +Andrej ŠIFRER

Pet. 15.2. Šmartin 18.00 +Antonija OREHEK, 30. dan

+Marija in Anica BERČIČ, obl.

Sob. 16.2. Sv.Tomaž 17.00 +Jože VILFAN, obl.

Šmartin18.00+Marjan HRIBERNIK (Milica Kalan)

+Milena ŽARGAR, obl.

NED. 17.2. Šmartin 8.00 +Janko RADEJ, obl.

6. nedelja +Marija in Marjeta ZAVRL, obl.

med letom 10.00 +Stanislava in Anton PLOJ, obl.

+Mira MELINEC, obl.

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 18.2. Šmartin 7.30 +Marija, Janez in Ivo TREBAR

18.00+Stanislav JEREB

Tor. 19.2. Šmartin 18.00 +Marjan HRIBERNIK(DMŽ);+Marija PORENTA,obl

Sre. 20.2. Šmartin 7.30 Za naše rajne

18.00Za zdravje in srečno vožnjo

Čet. 21.2. Šmartin 18.00 +Cvetka RAJNOVIČ, 30. dan

+mama Lucija, ata, brat, za zdravje in blagoslov Pet.22.2.Šmartin18.00+Danijela SEME, 30. dan; +Jože TUŠEK

Sob. 23.2. Sv.Tomaž 17.00 +Justina ZEVNIK, obl. In Izidor

Šmartin18.00+Antonija ROTAR, obl.;+Frančiška JERKIČ-(Tom.)

NED. 24.2. Šmartin 8.00 ++ iz družine BUH; +Angela JURJEVEC, obl.

7. nedelja 10.00 +Angela SUŠNIK, obl.

med letom +Marija FRANTAR, obl. In v zahvalo

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 25.2. Šmartin 7.30 Za zdravje

18.00++OBLAKOVI in RAVNIKOVI

Tor. 26.2. Šmartin 18.00 +Anton HAFNAR, obl.;+Franc PODPLIPNIK-Stegu

Sre. 27.2. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Lucija MAZI, obl.; +Ana ROZMAN, obl.

Čet. 28.2. Šmartin 18.00 +Romana GROS; +Frank ANDREJAŠIČ

Pet. 1.3. Šmartin 18.00 +Ferdinand RAKOVEC,30. dan; Stanka OVIN, obl.

Sob. 2.3. Sv.Tomaž 17.00 +Franc ČEBAŠEK, obl.

Šmartin18.00+Katarina OBLAK, obl.

+Lucija DRAKSLAR, obl., ter Vinko in Marica

NED. 3.3. Šmartin 8.00 +Janez in Frančiška KOZJEK, obl.

8. nedelja 10.00 +Gregor HOMAN,obl.;+Franc KRŽIŠNIK (Andreja)

med letom 18.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

  1. LURŠKA MATI BOŽJA – SVETOVNI DAN BOLNIKOV.

Bolnih in trpečih se bomo 11. februarja  spomnili tudi mi in molili za njihovo zdravje, ter jih priporočali Božjemu Zdravniku. Ob tem naj vas spomnim, da izkoristite priložnost prvih petkov v mesecu in me povabite k bolniku domov, da mu prinesem Božjo pomoč in tolažbo v svetih zakramentih.

  1. OFER ZA ŽUPNIKA bo v nedeljo, 17. februarja. Duhovniki živimo od darov vernikov in hvala, da tudi s tem pokažete svojo skrb za duhovnike. Z vašimi darovi si duhovniki lahko izražamo tudi medsebojno solidarnost.

  2. DRAMSKI IGRALEC GREGOR ČUŠIN bo v ponedeljek, 18. februarja ob 16.30 v dvorani našega župnišča predstavil »Vero levega razbojnika« in spregovoril o vzgoji. Vabljeni ste starši veroukarjev in Baragovega vrtca. Nič pa ne bo narobe, če pridete tudi drugi.

  3. DEKANIJSKO SREČANJE ČLANOV ŽPS bo v nedeljo, 24. februarja, ob 15. uri na Primskovem. Člane iz naše župnije lepo prosim, da si rezervirate čas za to srečanje. Nagovor bo pripravil p. dr. Metod Benedik. 

  4. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 3. marca; priprava staršev in botrov bo v soboto, 2. marca, ob 19. uri v župnišču. 

  5. NABIRKA ZA SEMENIŠČE bo v nedeljo, 3. marca. S svojim darom pomagamo mladim, ki stopajo po poti priprave na duhovniški poklic.

  6. SREČANJE S STARŠI IN BOTRI LETOŠNJIH BIRMANCEV bo v sredo, 6. marca, ob 19. uri v župnišču. Prosim za zanesljivo udeležbo.

 

VPIS OTROK V BARAGOV VRTEC

V marcu vpisujemo otroke v Baragov vrtec. Prednost pri vpisu otroka imate domači starši, zato poskrbite za pravočasen vpis. Vlogo za vpis, ki jo najdete na spletni strani: www.baragovvrtec.si, izpolnite in jo prinesite v župnišče.

DAN ODPRTIH VRAT bo v ponedeljek, 4. marca, ob 17.00 

 

Župnija:  www.kranjsmartin.si; e-pošta: zupnija@kranjsmartin.si

TRR župnije: 0433 1000 2962 204 (NKBM)

Baragov vrtec: www.baragovvrtec.si; e-pošta: info@baragov.vrtec.si

Žup.karitas: www.kranjsmartin.si (karitas); e-pošta: karitas@kranjsmartin.si

URADNE URE: ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00

Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odg. Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit