Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

 Leto XXXVI Štev.: 5 Datum: 24.3 2019

POROČILO SEJE ŽPS KRANJ ŠMARTIN, 4.3.2019

Duhovni del srečanja smo začeli z molitvijo sv. Frančička Ksavera Kabrinjo. 

Iz priročnika »Eno srce in ena duša« smo prebrali odlomek Rim 12, 4-8 in razmišljali o razločevanju poklicanosti (krščanska, osebna poklicanost). Vsak kristjan ima svojo poklicanost, njegova naloga je, da prepozna Božjo voljo zase, jo sprejme in zaživi.

Ugotavljali smo, da čeprav današnji čas ni naklonjen verskim vrednotam, je to čas prečiščevanja, ki ga Bog dopušča. Duhovno bo preživel le tisti, ki ima osebno vero. 

In ker Cerkev niso samo duhovniki, redovniki in škofje, temveč smo to vsi mi, ki smo krščeni, je vsak od nas tudi oznanjevalec -katehet- v domači družini, v krogu prijateljev, službi, župniji... 

Člani ŽPS smo še prav posebej poklicani, da sodelujemo na študijskih dnevih, duhovnih vajah in obnovah, srečanjih; to ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost (povzeto iz pastirskega pisma škofov za postni čas 2019). 

Pastoralni del srečanja je bil namenjen pregledu dogodkov zadnjih treh mesecih in načrtovanje novih: 

 • V povezavi z DMŽ pripravljajo 9 srečanj za bodoče birmance - poudarek na osebni veri in spoznavanju sv. pisma; prav tako za starše in botre.
 • srečanje bralcev Božje besede z delavnico branja beril bo 6.4.2019 ob 9.00. Delavnico bo vodila ga. Alenka Hofferle Felc. 
 • srečanje članov ŽPS v Ljubljani je v soboto, 23.3.2019, gospod župnik toplo priporoča udeležbo
 • postni čas 2019: po vseh župnijah se izvaja program Slovenske Karitas (preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola; dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi; poglobimo postni čas; postni koledar). Zbiranje k molitvi in premišljevanju KRIŽEVEGA POTA bo še naprej ob petkih po maši (mladi) in ob nedeljah ob 15.uri- v primeru lepega vremena na Šmarjetno goro, drugače pa v farni cerkvi. Določeni so nosilci posameznih skupin, ki bodo skrbeli za nemoten potek (knjižice z besedilom, molitev, petje).
 • blagoslov velikonočnih jedil: po sklepu vseh duhovnikov v dekaniji Kranj, bodo blagoslovi jedil na veliko soboto v župnijski cerkvi. Gospod župnik razloži, da ima velika sobota pomen - povezovanje vernikov ob božjem grobu, ki pa v praksi ne zaživi - župnijska cerkev je kljub razporedu češčenja božjega groba večinoma prazna, marsikdo prinese samo k „žegnu“ najbližje domu, ne pride pa k češčenju ob Božjem grobu. Člani ŽPS so dali pobudo, da se vzroke o prenosu blagoslova jedil v župnijsko cerkev natančneje pojasni v Martinu.
 • Pomembnejši dogodki: 12.5. ob 10.00 slovesnost prvega sv. obhajila; 19.5. ob 15.00 - 400 letnica cerkve sv. Uršule; 2.6. ob 10.00 TV prenos sv. maše iz naše župnije.

zapisala: Lidija Čampa

O BLAGOSLOVU JEDIL NA VELIKO SOBOTO

 

Po temeljitem premisleku smo se duhovniki v naši dekaniji odločili, da z letošnjim letom prenesemo vse blagoslove jedil v župnijsko cerkev. Vzroka sta predvsem dva: 1. Cerkev naroča, naj se na veliko soboto verniki mudimo pri Jezusovem grobu in premišljujemo njegovo trpljenje in smrt. 

Blagoslov jedil ni bistvo velikonočnega praznovanja. Bistvo praznovanja se odvija v cerkvi. Velikonočna jedila imajo svojo težo samo v luči velikonočnih dogodkov – Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. V središču je torej Jezus in res bi bilo čudno prinesti jedila k blagoslovu, ne bi pa prišli tja, kjer nas Jezus čaka. Ne rešujejo nas jedila, ampak Jezus.

           2. Duhovnikov nas je vedno manj in vedno težje ohranjamo dosedanjo prakso v pastoralnem delu.

Časi, ko so se blagoslovi jedil uvajali na več krajih, so bili povsem drugačni. Ljudje so imeli daleč do cerkve, prevoznih sredstev niso imeli, duhovnikov je bilo več, obredi velike sobote so bili zjutraj in vse je bilo lažje izvesti. Danes so se časi temeljito spremenili. Vsak se lahko pelje, duhovnikov je vedno manj in obredi velike sobote so zvečer, pa še zelo zahtevni so. 

 

Blagoslovi jedil v naši cerkvi bodo na veliko soboto od 11. ure naprej na vsaki dve uri – torej ob 11., 13., 15. in 17. uri. Z obredom blagoslova bo povezano še krajše skupno češčenje Jezusa v Božjem grobu. Čeprav je razpored češčenja po ulicah in vaseh sicer izdelan, lahko združite blagoslov velikonočnih jedil z molitvijo pred Gospodom. 

 

Hvala vam, če poskušate razumeti in sprejeti zgoraj opisano odločitev. Neka gospa mi je pred kratkim rekla: »Težko se bom navadila, da bo blagoslov jedil odslej samo v farni cerkvi, ker sem navajena, da nosim k blagoslovu drugam, vendar vi že veste, zakaj ste se tako odločili in vašo odločitev spoštujem«. Tak človek tudi okrog sebe širi pozitivno misel in tudi druge navaja k pravilnemu razumevanju duhovnikovih odločitev.

Morda boste vse skupaj lažje razumeli, če upoštevate stanje Cerkve na Slovenskem, ki je predstavljeno v letošnji 8. številki Družine pod naslovom: »Kakšna bo prihodnost naših župnij?« Rečeno je, da bodo zaradi pomanjkanja duhovnikov v prihodnje mnoge župnije ostale brez duhovnika.  Ljubljanski škof dr. Franc Šuštar pravi, da je na škofiji pripravljen načrt, kako bi župnije povezovali in združevali in nadaljuje: »Že sedaj  imamo v ljubljanski nadškofiji 60 od 234 župnij v soupravi. Prihodnost posamezne župnije pa bo odvisna od sodelovanja in moči vernikov. Želimo, da bi se ljudje povezovali«. 

In še ena misel iz istega prispevka: »Potrebujemo zavedanje, da smo mi živi kamen župnije. Bog namreč že zelo dobro pozna naša (moja) modrovanja; kakšen bi moral biti župnik, kako neizkušena je katehistinja, zakaj ni maša bolj pozno ali bolj zgodaj, kdo je kriv, da ni mladih; kako bi se morali obnašati ministranti itd. Zelo redko pa se sliši naše iskreno vprašanje: Kaj lahko jaz naredim? Kje je moj prispevek v župnijskem občestvu? Ali pa na koncu preprost stavek: »Gospod, tukaj sem!«

Če kljub gornjim ugotovitvam koga popade skušnjava, da bi »šimfal« čez župnika (nekateri so mojstri za to), mu jaz zagotavljam, da bo sebi in drugim bolj koristil, če se raje ugrizne v jezik, če bo pa celo zame kaj zmolil, bo pa koristil še meni. Bojan Likar, župnik

 

MAŠNI NAMENI:

Pon. 25.3. Šmartin 10.00 +Franc PODLIPNIK (Olga in Julka)

Gospodovo 18.00 +Fanika in Janez TOPOLOVEC, obl.

Oznanjenje +Andrej ŠIFRER

Tor. 26.3. Šmartin 18.00 +Anton KERN, 30. dan

Sre. 27.3. Šmartin 7.30 za vse pozabljene pokojne

18.00++iz družin KERŽIČ in MAROLT

Čet. 28.3. Šmartin 18.00 +Janez ARH, 7. dan; +sodelavka

Pet. 29.3. Šmartin 18.00 +Edmund in Franja ROŽIČKI; ++starši KRIŽNAR

Sob. 30.3. Sv. Tomaž 17.00 +Ivan ELING, obl.

Šmartin18.00+ŠTEFANOV Francelj in hčerka Kristina

+Silvester in vsi BENEDIČIČEVI

NED. 31.3. Šmartin 8.00 +Ivo JEREB

4. POSTNA 10.00 +Jože SREBERNJAK, obl.

NEDELJA +Marija in Anton BAŠAR

19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 1.4. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Janez ČESEN, obl.; Za zdravje

Tor. 2.4. Šmartin      19.00 +Jožica ZAVRL,30.dan;+Franc KRŽIŠNIK (Andreja)

Sre. 3.4. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Tine ŽVEGLAR obl.;+Marjan HRIBERNIK (Jereb)

Čet. 4.4. Šmartin 19.00 +Jože in Katarina KOCJAN, obl.

+Franc PODLIPNIK (Marija Rant)

Pet. 5.4. Šmartin 19.00 +Pavla ŠIFRER, obl. In Franc

+Marija BITENC (sosedje)

 

Sob. 6.4. Sv. Tomaž   18.00 +Franc in Frančiška ČEMAŽAR, obl.

Šmartin19.00+Vilko OMAN, obl.

+Vinko, Marica DRAKSLAR, Francka BONCELJ

NED. 7.4. Šmartin 8.00 +Ferdinand RAKOVEC (Lucija Zupančič)

5. POSTNA – 10.00 +Marija BENEDIK, 30. dan; +Jože KRIŽAJ

TIHA NEDELJA 19.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 8.4. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Lidija HLADNIK, 30. dan; Franc PODLIPNIK

Tor. 9.4. Šmartin 19.00 +Stanka OVIN; +Francka in Silvester SLADIČ

Sre. 10.4. Šmartin 7.30 +Marija BENEDIK

19.00+Tomo VUKOVIĆ

Čet. 11.4. Šmartin 19.00 +Milan in starši SUHADOLNIK in ETEROVIČ

+Anton BENEDIK, obl.

Pet. 12.4. Sv. Jošt 17.00 /brez namena/

Šmartin19.00+Franc BAJT, obl.; +Janez TIRINGER, obl.

Sob. 13.4. Sv. Tomaž 18.00 /brez namena/

Šmartin19.00+Viljem in Mihela KOBAL; +Anton BREGAR

NED. 14.4. Šmartin 8.00 ++starši JAVORNIK in MALEJ, Janez JAVORNIK

CVETNA +Viktor MAZI, obl.

NEDELJA 10.00 +Terezija OŽVALD, 30. dan

+Marija in Slavko BENEDIK

19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

 1. PREDAVANJE O PRIPRAVI NA SLUŽBO BOTRA bo v torek, 26. marca, ob 19. uri v župnišču v Kranju. Vabljeni vsi, ki boste v tem letu postali krstni ali birmanski botri.
 2. SREČANJE S STARŠI PRVOOBHAJANCEV bo v sredo, 3. aprila, ob 19.45 v župnišču. 
 3. TEČAJ ZA BRALCE BERIL bo v soboto, 6. aprila, ob 9. uri v našem župnišču. Z nami bo novinarka Radia Ognjišče, ga. Alenka Hoferle Felc. Bralci boste dobili vabilo tudi po e-pošti, na katerega se je potrebno prijaviti vsaj do 3. aprila. Vsi bralci naj bi opravili ta tečaj, ker vam je zaupana velika odgovornost. Na tečaj se lahko prijavite tudi tisti, ker še niste bralci.
 4. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 7. aprila; priprav staršev in botrov bo v soboto, 6. aprila, ob 20. uri v župnišču. 
 5. VIA DOLOROSA – POT TRPLJENJA. Gre za predstavitev Gospodovega trpljenja, ki ga bo v nedeljo, 7. aprila, po obeh dopoldanskih mašah, uprizorila ruska umetnica Uliana Dorofeeva v animaciji tehnike risanja s peskom ob spremljavi priznanega violinista virtuoza Ildarja Gatova. Pridite, čudovito bo!!!

URADNE URE: ponedeljek: 8.00-10.00; torek: 17.00-18.00; petek: 10.00-12.00

Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odg. Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit