Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto: XXXVII Štev. 2 Datum: 26.1.2020

KDOR MORE RAZUMETI…

nekaj spodbud za osebno življenje in za graditev občestva 

  1. PRAZNOVANJE NEDELJE. 

Nedelja je Gospodov dan, ker je ta dan Gospod vstal od mrtvih. Kristjani praznujemo nedeljo tako, da se udeležimo sv. maše in da ne opravljamo težkih del.

V preteklosti se je pogosto dogajalo, da ljudje zaradi različnih vzrokov niso mogli priti k nedeljski sv. maši, zato jim je Cerkev z uvedbo sobotne nedeljske maše omogočila, da niso ostali brez nje. Ta praksa obiskovanja sobotne maše se je tako razširila, da imamo danes ob sobotah v cerkvi več otrok, kot v nedeljo. To pa ni prav. S tem se je razvrednotila nedelja, ki za mnoge postaja le še dan za izlete, rekreacijo  in razne zabave. Prosim vas torej, da vrnemo nedelji tisto mesto, ki ji pripada. Če le morete, prilagodite svoj ritem življenja tako, da boste v nedeljo prišli k praznični sv. maši.

  1. MOLITEV OB ČETRTKIH.

Že večkrat sem vas povabil, da bi se na ta »sveti večer v tednu« množično zbirali pred Gospodom, da bi mu izročali svoje zahvale, prošnje, stiske, hrepenenja…, ki jih ni malo. Čeprav nas je bolj malo, zato naša molitev ni nič manj učinkovita in si drznem prositi in vabiti še naprej. Pridružite se nam, saj brez Gospoda ne moremo ničesar storiti.

  1. PRIPADNOST ŽUPNIJSKEMU OBČESTVU.

Kdor nikomur ne pripada, ni nihče. To so vedeli že stari ljudje. Danes je navada, da ljudje gredo k maši in praznovanju cerkvenih praznikov na razne konce in mislijo, da so izpolnili svojo dolžnost. Ker mnogi redko pridejo v domačo cerkev, se od nje vedno bolj odtujujejo in nazadnje sploh več ne vedo, kaj se v župniji dogaja. In ker tega ne vedo, le tudi vedno manj  čuta odgovornosti do domače župnije in do lastne cerkve. Župnija je kot dom. Kaj ti dom pomeni in kaj vse v njem prejemaš, veš - in če te ni domov, te navadno nekdo pogreša. Za dom moraš tudi skrbeti. Tudi v župniji je tako. Kaj, če bi vsi bežali proč od tega doma? Potem nam župnija ni več potrebna.

Vsak ima tudi svoje talente, ki jih je prejel od Boga. Kaj z njimi počnemo? Od zborovodij slišim, da so v pevskih zborih težave, ker je vedno manj pevcev. To je problem, ki se tiče nas vseh. Kdor svojega talenta ne uporabi v čast Bogu in v korist občestvu, ga bo zapravil.

  1. POVEZANOST S ŠIRŠIM OBČESTVOM

Večkrat pripravljamo kakšna srečanja tudi v okviru dekanije. Ob tem pa moram ugotoviti, da se iz naše župnije slabo odzivate. V jeseni smo imeli srečanje ministrantov v Naklem – iz naše župnije ni bilo nikogar. V nedeljo, 12. januarja,  smo imeli srečanje pevskih zborov v Predosljah. Iz naše župnije zopet ni bilo nobenega zbora. Sram me je, ko me duhovniki sprašujejo, zakaj ne prihajamo na takšna srečanja. Tudi na izobraževalna srečanja za člane ŽPS, ki jih imamo občasno v Šentvidu nad Ljubljano, se le redki odzivate.

Prosim vas: ne delajmo sramote svoji župniji, ki je vedno slovela kot ena bolj pastoralno dejavnih župnij na Gorenjskem.

  1. SKLENITEV ZAKONSKE ZVEZE.

Nobena skrivnost ni, če povemo, da so se tudi v naši župniji močno razširile izven zakonske skupnosti. V takšnih zvezah in družinah ne more biti pravega blagoslova, ker je Gospodu onemogočeno, da bi v njih deloval po zakramentu sv. zakona in posledično tudi po zakramentu spovedi in obhajila. Včasih mi kakšen par reče, da se ne poročita, ker je poroka predraga in nimata denarja. Poroka sama po sebi je zelo poceni (cerkvena lahko tudi zastonj); tisto, kar je povezano s stroški, je ohcet in drugi dodatki. Toda, ali je bolje živeti v grehu, ali čakat, da se zbere dovolj denarja za drago ohcet?

Vse pare, ki živete skupaj, pa niste cerkveno poročeni, vabim, da premislite o svojem položaju; vse vernike pa prosim, da veliko molimo za močne zakonske in družinske skupnosti.

Bojan, župnik

 

USPELI ADVENTNA IN TRIKRALJEVSKA AKCIJA

S ponosom ugotavljamo, da smo se tudi letos zelo odrezali v obeh misijonskih akcijah.

-V ADVENTNI AKCIJI »otroci za otroke« smo zbrali za lačne otroke v misijonih 1.300 € (v eni škatlici je bilo 12 bankovcev po 50 € - Hvala!).

-V TRIKRALJEVSKI AKCIJI pa smo zbrali 5.473 €.

 

Velika hvala voditeljici trikraljevske akcije, gospe Ireni Dolenc s sodelavkami, mladim kolednikom (sodelovalo jih je 86), ter vsem družinam in posameznikom, ki tako radodarno darujete za misijone. Bog vam za vse povrni!

MAŠNI NAMENI:

Pon. 27.1. Šmartin 7.30 ++iz družine ČUFER

18.00+Alojzija HVASTI, 7. dan; +Alojz KRMELJ, obl.

+Jožica ŽORŽ, obl.

Tor. 28.1. Šmartin 18.00 +Dušan MAJER, 30. dan;+Janez ŠPIČEK (prijatelj)

Sre. 29.1. Šmartin 7.30 Po namenu

              18.00 +Marta OGRINC (prijatelja)

+StanislavaKRIŽNAR, obl.

Čet. 30.1. Šmartin 18.00 +Karel HOSTNIK, 7. dan

+Franc in Ivanka HROVAT,obl.; Za zdravje (Marija)

Pet. 31.1. Šmartin 18.00 +Karol GORJANC, 30. dan; +Nande VONČINA

Sob. 1.2. Sv.Tomaž 17.00 +Marija JEKOVEC, obl. in Franc ČEBAŠEK

Šmartin18.00+Jožefa, Anica in Matija ŠUMAK

+Marija SREBERNJAK, obl.

NED. 2.2. Šmartin 8.00 +Ferdinand RAKOVEC, obl. in Rajko

SVEČNICA +Danijela PORENTA in LUKŠOVI

10.00+Franc BERČIČ, obl.; ++starši BENEDIK

18.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 3.2. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Janez BAŠAR (Plaznik); +Viktorija PERNUŠ, obl.

Tor. 4.2. Šmartin 18.00 +Antonija OREHEK, obl.; +Marija OBLAK, obl.

Sre. 5.2. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00+Tončka PINTAR, obl.

+Frančiška in Janez KRIŽNAR, obl.

Čet. 6.2. Šmartin 18.00 +Marta BERNIK in Kristina BENEDIK, obl.

+Edmund in Frančiška ROZITCKI

Pet. 7.2. Šmartin 18.00 +Anton KNAPIČ, obl.; Za zdravje

Sob. 8.2. Sv.Tomaž 17.00 +Janez BLAZNIK, obl.

Šmartin18.00+Franc PODLIPNIK;+Franc Rafael KALAN(Stanko)

NED. 9.2. Šmartin 8.00 +Francka ZOFIČ; +Marija JAVORNIK, obl.

5. nedelja 10.00 +Ivan ROZMAN, obl.; +Silvo BUKOVEC

med letom 18.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 10.2. Šmartin 7.30 Po namenu

18.00++OBLAKOVI in RAVNIKOVI

+Ivan TEPINA, obl. in Anka

Tor. 11.2. Šmartin 7.30 V zahvalo in v priprošnjo za zdravje

18.00+Ivanka VISLER; +Francka in Marko JUVAN,obl.

Sre. 12.2. Šmartin 7.30 Po namenu

              18.00 ++ŠTORMANČKOVI

+Marija ERŽEN, obl. in Irena

Čet. 13.2. Šmartin 18.00 +Ljudmila BERČIČ, 30. dan

+Vencelj in Štefka ZUPANC

Pet. 14.2.   Sv.Jernej  18.00 +Anton in Jelka KERN,obl.;+Janez ŠPIČEK(sosedje)

Sob. 15.2. Sv.Tomaž 17.00 +Jože VILFAN, obl.

Šmartin18.00+Mira in Marjan SENEGAČNIK, obl.

+Samo JEMEC

NED. 16.2. Šmartin 8.00 +Ivo JEREB; +Janko RADEJ, obl.

6. nedelja 10.00 +Angela SUŠNIK, obl.; +Pavla DOLENC

med letom 18.00 ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

 

  1. JEZUSOVO DAROVANJE – SVEČNICO praznujemo v nedeljo, 2. februarja. Pri vseh mašah bo blagoslov sveč.
  2. KRŠČEVANJE OTROK bo zopet v nedeljo, 2. februarja; priprava staršev in botrov na krst bo v soboto, 1.2. ob 19. uri v župnišču.
  3. DEKANIJSKO SREČANJE ČLANOV ŽPS bo v nedeljo, 9. februarja, ob 15. uri v naši župniji. Člane našega ŽPS prosim za pomoč pri organizaciji srečanja in tudi za zanesljivo udeležbo.
  4. SVETOVNI DAN BOLNIKOV obhajamo v torek, 11. februarja, na praznik Lurške Matere božje. Ta dan bo na Brezjah ob 10. uri sv. maša za bolnike, ki jo bo vodil g. škof Anton Jamnik. V naši župniji bomo imeli sv. mašo tudi zjutraj z možnostjo prejema sv. bolniškega maziljenja.
  5. ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA V ŠENTVIDU IN GIMNAZIJA ŽELIMLJE vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva, ki bosta v petek, 14. februarja ob 9. in 15. uri, ter v soboto, 15. februarja ob 9. uri. Čaka vas predstavitev gimnazije, njenih posebnosti in številnih dodatnih dejavnosti.

 

Skupaj rastemo in se povezujemo

v največjo slovensko družino

 

2. februarja 2020 se bo založba Družina že tradicionalno zahvalila bralcem za zvestobo z darilom, ki bo priloženo 5. številki Družine. To darilo, knjigo z recepti, ki jih je za tednik Družina pripravil župnik Marko Čižman, lahko prejmejo tudi tisti, ki na Družino niso naročeni, tako da izpolnijo naročilnico in prejmejo poleg knjižice še 3 naslednje izvode Družine brezplačno. 

Katoliški mediji si prizadevamo, da vas informiramo, predvsem pa, da ključne informacije in dogodke analiziramo in osmislimo, da vam pomagamo oblikovati pogled na stvarnost v luči krščanstva, da vas spodbudimo, opogumimo in navdušimo za zasebno in javno življenje po Kristusovem zgledu in nauku.                       sodelavci založbe Družina

URADNE URE: ponedeljek: 8.00-10.00, torek: 17.00-18.00, petek: 10.00-12.00 Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odg.: Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

 

Kaj je februar in za kaj ga uporabljamo?

Kaj je februar in za kaj ga uporabljamo? Februar ali svečan je drugi mesec v letu. Blaži posledice prekomernega uživanja praznikov, realno znižuje previsoko in preoptimistično zastavljene novoletne obljube, zaradi svoje ugodne lege sredi koledarske zime nudi obilo smučarskih užitkov, ki so običajno povezani s šolskimi počitnicami. Zaradi različnih vremenskih vplivov – hude zime ali pa zgodnje pomladi – se lahko zunanji izgled februarja spreminja, kar pa bistveno ne vpliva na samo vsebino. Kaj vsebuje februar? Vsak februar je sestavljen iz nedelj, navadnih dni, svečnice, Prešernovega dne in valentinovega. Letošnji pa poleg že naštetega vsebuje še pust in pepelnico. Vse sestavine lahko vsebujejo zdravilne učinke, pri čemer najbolj izstopa začetek posta oziroma pepelnica. Kaj morate vedeti pred vstopom v februar? Če ste preobčutljivi ali alergični na veseljačenja ob pustu in komercializacijo valentinovega, vam svetujem, da se na omenjena dneva zadržujete doma in se izogibate stikom z ljudmi, ki v tem uživajo. Odsvetujem snemanje mask in trganje srčkov, kajti oboje lahko povzroči nepredvidljive posledice v odnosih. Ob hudih skušnjavah vam svetujem, da povečate odmerek molitve, priporočam pa tudi obisk cerkve. Prav tako ne bo odveč, če že kar preventivno povečate dnevni odmerek molitve ob Prešernovem dnevu. Nekulturne proslave ob kulturnem prazniku so v naši deželi postale običajna praksa in se jim boste težko izognili. Ne bo škodilo, če si ta dan preberete kakšno pesem, ki vam je res pri srcu, in prižgete svečo na grobu kakega pokojnega umetnika. Kateri so možni neželeni učinki? Ne pojavljajo se pri vseh ljudeh. Najpogosteje se pa pojavita razdražljivost in nemir ob pustu in valentinovem, nekulturnost pa ob pretiravanju lahko povzroči celo čir na želodcu. Precejšnje spremembe se lahko zgodijo tudi ob zbranem in resnem vstopu v sveti postni čas, vendar boste sčasoma opazili, da so te spremembe ne le želene in hotene, temveč celo nujne. Doziranje in shranjevanje: Februar jemljite z dobro voljo in vero. Vsak dan posebej dobro prežvečite. Rok uporabe preteče zadnjega dne v mesecu, vendar ga lahko, če ga boste lepo preživeli, še dolgo ohranite v spominu. 

po: G. Čušin, Na tretji strani 

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit