Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto: XXXVII Štev. 6  Datum: 26.4. 2020

KAKO ŽIVETI SVOJO VERO V ČASU IZOLACIJE?

Že več kot en mesec smo zaprti za zidove svojih domov v strahu pred nevidnim sovražnikom, ki je uničil že mnoga življenja. Koronavirus nas je izoliral tudi od župnijskega občestva, ne more nas pa izolirati od Boga. Res pa je tole: če nam je bilo prej marsikaj samo po sebi umevno, to sedaj več ne velja. Če je nekdo hodil k nedeljski sv. maši zgolj iz navade, je sedaj v hudi skušnjavi, da to navado začne opuščati.

V tem stanju izolacije je torej na preizkusu naša osebna vera. Če je ta res živa, bom storil vse, da moj odnos z Gospodom ne bo začel umirati, ampak se bo ob obilici časa še poglobil. Možnosti je veliko: spremljanje sv. maše po TV, radiu ali spletu, osebna in družinska molitev, duhovno branje, pogovor o verskih vprašanjih. Vsega tega se ne da narediti mimogrede, ampak si je treba vzeti čas. G. nadškof nam je lepo svetoval, naj se tudi za spremljanje sv. maše po TV pripravimo – se lepo oblečemo in pripravimo na sodelovanje, kot da bi bili v cerkvi. Zelo me je razveselilo, ko sem slišal, da je marsikdo sedaj večkrat pri maši, kot je bil prej. 

Seveda spremljanje sv. maše po TV ni isto, kot če smo zbrani v cerkvi. Tudi od hrane, ki jo v reklamah vidimo po TV, se ne da živeti, ampak je treba iti ponjo v trgovino. Naši škofje so zato do preklica podelili slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Hkrati pa so vernike povabili, naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu, ter s prejemanjem duhovnega obhajila (o tem sem pisal v prejšnjem Martinu).

Družina, ki je sedaj več skupaj, ima čudovito priložnost, da si ob večerih rezervira nekaj časa za skupno družinsko molitev. To bo tudi za otroke najboljša kateheza. 

Neka žena, mati dveh sinov, ki je lani pričevala na Marijinem dnevu v Velesovem, je rekla tole: »Pogosto se starši pritožujejo, da je težko vzgajati otroke v veri. Težko je takrat, ko starši ne živijo tistega, kar govorijo; ko otroci vidijo to nedoslednost, se uprejo. Verjamem, da sva z možem bila otrokom dobra šola v duhovnosti, pa ne zato, ker bi bila popolna, ampak zato, ker sva vztrajna in pripravljena vedno začeti od začetka. O Bogu sta najprej slišala od mene. Zapomnite si, nikoli ni prezgodaj začeti govoriti o Bogu. Seme se seje zgodaj, če ne vzklije, kot smo pričakovali, bo vzklilo takrat, ko bodo prave razmere zanj. Če se vam zdi, da so se otroci oddaljili od Boga, se nič ne bojte, če ste postavili temelje vere. Vrnili se bodo k temeljem, ko se bo tisto, kar so zgradili brez Boga, začelo rušiti. Problem je takrat, ko se nimajo k čemu vrniti, ker ni bilo nikogar, ki bi jim dal Boga«.

Kmalu se bo začel Marijin mesec MAJ. Nič ne kaže, da se bomo lahko k šmarnicam zbirali v cerkvi. Je pa to vendarle čudovita priložnost, da si šmarnično pobožnost oblikujete doma. Kako? Da se zberete skupaj, preberete razmišljanje tistega dne, se o tem nekoliko pogovorite, zmolite desetko rožnega venca in na koncu še litanije Matere Božje. Šmarnično branje lahko naročite pri Celjski Mohorjevi družbi (e-pošta: info@celjska-mohorjeva.si; tel. 03/4264800). Šmarnice za otroke in družine nosijo naslov: NAJVEČJI DAR, za odrasle pa: sv. J.H. NEWMAN – SVETNIK, KI NAGOVARJA SRCA«.

Nekateri me sprašujete, kdaj bo 1. SV. OBHAJILO. Lahko rečem samo to, kar so rekli naši škofje: »Takrat, ko bodo razmere to dopuščale«. Verjetno bo to šele v jeseni. 

 

Ob koncu tega razmišljanja se želim iskreno zahvaliti za vse vaše molitve in duhovno povezanost z obema vašima duhovnikoma; hvala za telefonske klice, da vidite, da sva še živa; hvala za naročila za svete maše in tudi za darove, ki jih nekateri namenjate za tekoče stroške župnije. S tem pokažete, da se zavedate, da župnija ni župnikova, ampak je vaša. Pri vsaki maši se vas spominjava in moliva tudi za vaše zdravje. V tem duhu ostajamo povezani tudi v bodoče.

Bojan, župnik

MAŠNI NAMENI:

Pon. 27.4. Šmartin Za vse preizkušane; +Irena ROZMAN (Vinko in Mira)

Tor. 28.4. Šmartin +Pavla DOLENC; Za dež

Sre. 29.4. Šmartin +Janez ŠPIČEK (sosedje); +Franc Rafael KALAN

Čet. 30.4. Šmartin ++starši in stric AVSENEK; Za zdravje

Pet. 1.5. Šmartin +Marija STRNIŠNIK, obl.; +Ivana in Anton ZIHERL

Sob. 2.5. Šmartin +Karel HOSTNIK (sosedje)

+Stane TADINA in Igor DOLENC, obl.

NED. 3.5. Šmartin +Ivo JEREB, obl.; +Rok OBLAK, obl.; Za farane

*******************************************************************************************************************************

Pon. 4.5. Šmartin +Janez BAŠAR (družina Boštar)

+Marjan LIKOZAR in Edo KRAŠOVEC, obl.

Tor. 5.5. Šmartin +Ivo in Marjan KOVAČEVIČ, obl.; Za zdravje

Sre. 6.5. Šmartin +Franc BAŠAR in vsi njegovi

+Stane RAVNIK in sestra Vida, obl.

Čet. 7.5. Šmartin +Eva KOZJEK, obl.; +g. nadškof Alojz URAN

Pet. 8.5. Šmartin +Franc PODLIPNIK; +Anica ZEBEC, obl.

Sob. 9.5. Šmartin +Marica DRAKSLER, obl. in Vinko

+Jernej in Frančiška BAJŽELJ in sin Marjan

NED. 10.5. Šmartin +Janez BRVAR, obl.; Za farane

*******************************************************************************************************************************

Pon. 11.5. Šmartin ++starši BIZJAK; +Franc Rafael KALAN (Lavtarjevi)

Tor. 12.5. Šmartin +Alojz VOGRINČIČ (Linhart);+Irena ROZMAN (Vinko,Mira)

Sre. 13.5. Šmartin +Jože PODJED, obl.; +Anton KODRAN (Julka in Olga)

Čet. 14.5. Šmartin +Pavla DOLENC, obl.; +Franc in Ivana STARMAN,obl.

Pet. 15.5. Šmartin ++starši ARHAR; Za prvoobhajance in njihove družine

Sob. 16.5. Šmartin +Anči JEZERŠEK, obl.; +Janez BENEDIK

NED. 17.5. Šmartin +Janez KOZJEK; ++UŠINOVI

*******************************************************************************************************************************

Pon. 18.5. Šmartin +Janez ŠPIČEK in Jože KRŽIŠNIK; Za zdravje (Stane)

Tor. 19.5. Šmartin +Evgenija in Franc PORENTA, obl.; Za srečno pot

Sre. 20.5. Šmartin +Slavi STARE (M. delo); +Karel HOSTNIK (nečakinji)

Čet. 21.5. Šmartin +Primož OBLAK, ++starši in stric AVSENEK

Pet. 22.5. Šmartin Za birmance, starše in botre; +Silvester BENEDIČIČ

Sob. 23.5. Šmartin +ŠTEFANOV Francelj in hči Kristina

+Franc in Frančiška ČEMAŽAR, obl.

NED. 24.5. Šmartin +Anton in Danica AMBROŽ, obl.

+Franc DEMŠAR, obl.; Za farane

Duhovnika mašujeva brez udeležbe ljudstva:

med tednom vsako jutro ob 7.30, ob nedeljah pa ob 8.00

Ko bo spet možna udeležba ljudstva pri bogoslužju, bomo to upoštevali.

Za naročila mašnih namenov pokličite na tel.: 04/270-11-10 in 041/545-258

TRR župnije Kranj-Šmartin: 0433 1000 2962 204.

Bojan Likar, župnik

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit