Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto: XXXVII Štev. 7 Datum: 24.5.2020

VNOVIČ PRI NEDELJSKI MAŠI

Če smo v preteklih dveh mesecih vabili, naj sv. mašo spremljamo po TV, radiu in spletu, je sedaj -hvala Bogu- nastopil čas, ko se sv. maše zopet lahko udeležimo sredi občestva. Tukaj povzemam razmišljanje Jožefa Pavliča iz zadnje številke Družine.

 

»Nedelja, 10. maja, je bila zame dan, poln notranjega veselja, miru in hvaležnosti Gospodu. Prvič po 8. marcu, ko je bilo to še mogoče, sem bil »v živo« pri jutranji nedeljski maši v naši prelepi župnijski cerkvi, prisluhnil spodbudam, hkrati pa tudi opozorilnim besedam našega župnika, prejel obhajilo, molil in pel z verniki. Iz vsega srca in duše slavil Gospoda na njemu posvečeni dan, se mu zahvaljeval za mnoge dobrote, spoznanja in povabila v času razglasitve pandemije od 12. marca dalje. 

Kaj me je potegnilo v cerkev, ko mi pri 69 letih ne bi bilo treba in bi lahko, kot doslej, »spremljal« mašo papeža Frančiška v prenosu Nova24TV iz Vatikana oz. mašo mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla iz mariborske stolnice? Obema sem zelo hvaležen za te maše in sijajne nagovore, posebej papeževe (še nikoli se me niso tako globoko dotaknili, me prevzeli), a nekaj čisto drugega je, če si pri maši v domači župnijski cerkvi, mašuje in pridiga domači dušni pastir, vidiš na daritveni oltar, glavnega in stranske oltarje, ministrante, moliš ponižnega in hvaležnega srca za Gospodove darove, tudi za to, da nisi zbolel za koronavirusom, poješ iz dna duše ob zvoku orgel, prejmeš Jezusa v podobi posvečenega evharističnega kruha in ne zgolj duhovno obhajilo. Zares čutiš, da je to Božji dom, pa Marijin, tolikih svetnikov, upodobljenih na slikah, kipih, reliefih.

V cerkev me je pripeljala lakota po evharistiji. Živi, hic et nunc (sedaj in tukaj), in ne »s kavča«, izza mize, iz udobnega naslonjala, v televizijskih in radijskih prenosih. Obhajanje evharistične daritve v skupnosti verujočih in ne sam zase ali v družinskem krogu, na kar je spomnil papež Frančišek. Da smo kristjani skupnost! Še posebej župnije kot občestva zbranih v enem Duhu. Tudi z maskami na obrazu kot zaščito pred morebitno okužbo s koronavirusom. V času pandemije pred nam doslej neznano preizkušnjo. Teh je bilo že veliko v zgodovini, a se mnogi iz njih niso naučili ničesar, se niso spremenili, kaj šele spreobrnili. Nam ta preizkušnja govori, da moramo biti z Bogom, potem bo tudi Bog z nami. 

Upam, da nam bo pandemija zbistrila glavo. Vsaj verujočim. In da bomo v večjem številu kot doslej prihajali vsaj k nedeljski maši. Lačni evharistije«.

 

In še misel škofa Antona Jamnika iz iste številke Družine:

 

»Bogoslužje, še posebej evharistija, vedno predpostavlja Cerkev, ki je zakrament občestva in jo po delovanju Svetega Duha posvečuje in poživlja, saj pri zemeljskem bogoslužju vnaprej okušamo tisto »nebeško, ki se obhaja pred Božjim prestolom« (gl. B 8), zato je stvarna udeležba pri maši predvsem velik dar in ne samo neka pravica ali dolžnost. Za ta dar pa bodimo hvaležni in v novih razmerah iz virtualnega sveta vstopimo v resnični svet, iz virtualnih maš v nedeljsko bogoslužje zbranega občestva ob oltarju. Svet internetnih in drugih medijev nam je lahko v veliko pomoč, toda ostaja samo sredstvo, ne pa cilj.

Tako upam, da nas bo izkušnja, da nam je bilo v času koronavirusa odvzeto tisto, kar je za nas najsvetejše (obhajanje zakramentov), vodila v še bolj poglobljeno življenje iz vere v križanega in vstalega Kristusa. Osebno srečanje z našimi bližnjimi pri bogoslužju in tudi drugih priložnostih je milost, je dar, je neke vrste »zakrament«, kajti obličje drugega človeka je sled Božjega, ki se nam razodeva v občestveni in osebni molitvi«.

 

V času, ko so bile cerkve zaprte za ljudi, sva z g. Stankotom maševala sama. Še nikoli nisem občutil tako morečega vzdušja pri bogoslužju (ko pri maši sam sebi odgovarjaš). Zato sem bil toliko bolj vesel, ko so se cerkve zopet odprle. In srečen sem bil, da je bil že od prvega dne obisk kar lep, sploh pri delavniških mašah. Verjamem, da je v marsikom  še prisoten strah; marsikdo se je tudi odvadil prihajati v cerkev, kar je človeško. Krščansko pa je, da sedaj premagamo vse ovire in zopet redno prihajamo k bogoslužju v našo lepo cerkev – tudi starši in otroci. Eno vas prosim: ne nasedajte skušnjavi, da bi čez poletje opuščali nedeljsko sv. mašo, ker so pač počitnice.

                                            Bojan, župnik

MAŠNI NAMENI:

Pon. 25.5. Šmartin 7.30 ++starši in stric AVSENEK

19.00Za uspešno opravljeno maturo in zaključni letnik

++DAGARINOVI

Tor. 26.5. Šmartin 19.00 +Marija VALANČIČ, 7. dan

++starši JURJEVEC in brat

Sre. 27.5. Šmartin 7.30 Za zdravje

19.00+Stanislav ROZMAN, 7. dan

Za uspešno opravljen sprejemni izpit

Čet. 28.5. Šmartin 19.00 Za zdravje in dnevne prošnje

+Martina VAMBERGER, obl.

Pet. 29.5. Šmartin 19.00 ++iz družin TRILAR, VENE in BOHINEC

Za telesno in duševno zdravje

Sob. 30.5. Šmartin 19.00 +Nina POPOVIČ, obl.

+Marija JEKOVEC, obl., Vinko in sin Janko

NED. 31.5. Šmartin 8.00 ++starši JAVORNIK in MALEJ

B I N K O Š T I 10.00 +Janez BAŠAR (Ribovtovi); Za zdravje

19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 1.6. Šmartin 10.00 +Irena ROZMAN (Franci); +Janez ŠPIČEK (sosedje)

19.00+Stane in Milka KOBAL, obl.

+Anton KODRAN (Miha in Karmen)

Tor. 2.6. Šmartin 19.00 +Janez ČIBEJ, 7.dan

++LENČKOVI in TRILARJEVI

Sre. 3.6. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Ana ČESEN, 7. dan; +Ana in France PODJED

Čet. 4.6. Šmartin 19.00 +Alojz VOGRINČIČ (Pavlin); +Pavla DOLENC

Pet. 5.6. Šmartin 19.00 +Vid LIEBHART, 30. dan;+Karel HOSTNIK-nečakinji

Sob. 6.6. Šmartin 19.00 +Karel HOSTNIK (sosedje); +Nande VONČINA, obl.

NED. 7.6. Šmartin 8.00 +Jože JAVORNIK, obl.

Nedelja 10.00 +Albina in Ludvik BAŠAR, obl. in Janez

Svete Trojice +Alojz BERNIK, obl.

19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

Pon. 8.6. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Franc PODLIPNIK; +Eva KOZJEK

Tor. 9.6. Šmartin 19.00 +Anton RUDEŽ,30.dan;Za zdravje in dober namen

Sre. 10.6. Šmartin 7.30 Po namenu

19.00+Ivana DEMŠAR in Jože STENOVEC; Za zdravje

Čet. 11.6. Šmartin 10.00 +g. nadškof Alojz URAN

SVETO REŠNJE 19.00 ++stari starši in tete ŠTORMANČKOVI

TELO IN KRI +Ivanka VILFAN

Pet. 12.6. Šmartin 19.00 +Vladimir SAKSIDA, obl.

+Janez in Martinka TADINA, obl. in Stane

Sob. 13.6. Šmartin 19.00 +Anton KERN; +Mihela KOBAL, obl.

NED. 14.6. Šmartin 8.00 +Helena RAVNIHAR, obl.

11. nedelja 10.00 +Ana KRIŽNAR, 30. dan; +Ljudmila BERČIČ

med letom19.00ZA ŽIVE IN POKOJNE FARANE

 

S P O R O Č I L A !

 

 1. SREČANJA Z VEROUKARJI IN STARŠI. 

Z otroki se dolgo nismo videli. V času korona krize je vsaka družina na svoj način ohranjala svoj odnos z Gospodom. Sedaj pa je priložnost, da se skupaj z otroki in starši dobimo k bogoslužju in se zahvalimo Bogu za tiste nevidne milosti, ki nam jih je v tem času podaril. Seveda bomo upoštevali navodila za preprečitev nevarnosti širjenja bolezni.

Srečanja bodo potekala po razredih in bodo vključevala obisk sv. maše in kratko srečanje s starši, za otroke od 4. razreda naprej pa tudi sv. spoved. 

Če imate otroci že izdelane naloge v delovnih zvezkih, jih prinesite s seboj.

Razpored srečanj po razredih:

 1. r.: ponedeljek, 1.6. ob 19.00 sv. maša in srečanje s starši v cerkvi.
 2. r.: torek, 2.6. ob 19.00 sv. maša in srečanje s starši v cerkvi.
 3. r.: sreda, 3.6. ob 19.00 sv. maša in srečanje s starši.
 4. r.: četrtek, 4.6. ob 18.00 spoved, sv. maša in srečanje s starši.
 5. r.: petek, 5.6. ob 18.00 spoved, sv. maša in srečanje s starši.
 6. r.: ponedeljek, 8.6. ob 18.00 spoved, sv. maša in srečanje s starši
 7. r.: torek, 9.6. ob 18.00 spoved, sv. maša in srečanje s starši
 8. r.: sreda, 10.6. ob 18.00 spoved, sv. maša in srečanje s starši
 9. r.: četrtek, 11.6. ob 18.00 spoved, nato sv. maša.

 

 1. KRŠČEVANJE OTROK bo v nedeljo, 7. junija, ob 11.00, oziroma po dogovoru. Priprava staršev in botrov bo v soboto, 6.6. ob 20. uri.

 

 1. SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH bomo zopet imeli takrat, ko bomo dobili od naših škofov navodila o ukinitvi ukrepov. O tem boste obveščeni.

 

 1. NOVA KRITINA NA ŠMARTINSKEM DOMU. V začetku junija bodo mojstri začeli z deli na strehi Šmartinskega doma, ki je na nekaterih mestih že v zelo slabem stanju. Lastnik doma je župnija Kranj-Šmartin, ki je dolžna skrbeti za investicijsko vzdrževanje. Dom ima v najemu KS Stražišče, ki skrbi za tekoče vzdrževanje. To bo velika investicija -preko 50.000 €. Mesečna najemnina pa znaša 708,33 €. Z ozirom na to, da je dom namenjen za najrazličnejše kulturne in družbene dejavnosti, smo za pomoč prosili tudi Mestno občino Kranj. Doslej nam niso še nič obljubili. Dobrodošla bo vsaka finančna pomoč. Tudi letošnji ofri bodo namenjeni za poplačilo stroškov.

ŽUPNIJSKA PISARNA je še vedno zaprta. Za obisk se je potrebno najaviti po telefonu in nositi masko. Tel.04/270-11-10; ali 041/545-258 (župnik) 

TRR župnije Kranj-Šmartin: 0433 1000 2962 204.

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit