Božja beseda za danes

 

Baragov vrtec

Peresnica-sm
BARAGOV VRTEC

Kontakt

ŽUPNIJA

Tel.: 04 270 11 10

Mail:zupnija@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!


KARITAS

Tel.:(+386) 031 614 484

Mail: karitas@kranjsmartin.si

Kliknite za: Več informacij!

Povezave

biblija

hozana

druzina

radio-ogjnisce

rkc

24kul

 

Leto XXXVII Štev. 15 Datum: 22.11.2020

 

KORONA KRIZA ŠE KAR TRAJA

 

Ne vemo, do kdaj bo to, slutimo pa lahko, da bo še dolgo trajalo, saj se virus neusmiljeno širi. V tem stanju posebej prihaja do izraza naša solidarnost in čut za sočloveka. Če hočemo nekaj dobrega storiti zase in za druge, se pač moramo dosledno držati navodil, ki jih določajo strokovnjaki. Ni prijetno, ko prihajajo v župnišče svojci in pravijo, da je njihova mama ali oče umrl zaradi korone. In teh je bilo v zadnjem času kar nekaj. Naj jim Gospod Bog nakloni srečno večnost.

Življenje v družbi se je v teh dneh v marsičem zaustavilo. Tudi trgovski centri so zaprti; odprte so le prodajalne s hrano, ker pač hrano dnevno potrebujemo. In prav tako, kot nam je hrana potrebna za telo, vsi potrebujemo tudi duhovno hrano za dušo in srce. Ta nam prinaša tudi tolažbo in pomoč v soočenju s to krizo, ki je zajela ves svet. Večkrat se spomnim vojnih časov, o katerih so pripovedovali starejši ljudje, kako so bili duhovniki – kurati potrebni, da so vojakom vlivali poguma in moči, da niso obupali. Ali ni današnje stanje v marsičem podobno tistemu?

Čeprav v tem stanju ni mogoče obiskovati bogoslužja, imate možnost, da pridete v cerkev in ste deležni Božje pomoči. Oba duhovnika sva ob določenih urah vsak dan v cerkvi (več, kot običajno) in vas ljubeznivo čakava za prejem sv. obhajila, ali za sv. spoved. In vesel sem vseh tistih, ki se tudi v teh razmerah hranite s Kruhom življenja.

Sprejemamo omejitve, tudi kar zadeva medsebojnih druženj, ker upamo, da nam bo to v korist v zmagi nad virusom. Zato je tudi v cerkvi lahko naenkrat navzoč le en vernik, ali družina. To nam pa ne preprečuje, da ne bi mogli prejeti sv. obhajila, če to želimo. 

Prosim vas, da izkoristite možnost spremljanja sv. maše po TV ali spletu, kjer lahko prejmete tudi duhovno obhajilo.

 

V cerkvi bomo sedaj imeli takle red:

 

   MED TEDNOM:   8.00 prejem sv. obhajila

16.00 - 17.00 prejem sv. obhajila in priložnost za spoved

   OB NEDELJAH:   8.30 - 9.00 prejem sv. obhajila

  9.00 - 10.00 možnost za osebno molitev

10.00 - 10.30 prejem sv. obhajila

Molitve v pripravi na sv. obhajilo (kesanje in očenaš) že prej opravite sami, k obhajilu pa pristopite takoj, ko pridete v cerkev – čakam vas pri oltarju. Potem stopite na stran, se na kratko zahvalite in odidete iz cerkve. Če kdo želi naročiti sv. mašo, se lahko v tem času oglasi v zakristiji. Poskrbimo, da bomo v cerkvi res upoštevali potrebna navodila.

 

Epidemija lahko pomeni čas duhovnega prečiščenja, ali pa obdobje, ko se človek prepusti verski brezbrižnosti. Naj bo za nas to čas milosti, v katerem bomo spoznali, kaj je res pomembno v življenju.

 

 

IZROČITEV BREZMADEŽNI

 

Češčena bodi na veke, Gospa, Kraljica, ti moja Mati.

Misliš name, ki sem poln ošabnosti, poln samoljubja.

Pri poslednji sodbi bodo vsi spoznali, da si mi vse dala ti –

in da brez tvoje pomoči nisem nič.

Bodi češčena na veke, Brezmadežna.

 

Tvoj sem, popolnoma tvoj, z dušo in telesom.

Vse svoje življenje, svojo smrt in svojo večnost polagam za vedno v tvoje roke.

Stori z menoj tako, kakor ti je všeč; vedno bom s teboj zadovoljen.

Tvoj sem, moja Mati!

 

Mnogi te ljubijo, toda le malo je takih, ki so pripravljeni za tvojo ljubezen vse pretrpeti in sprejeti nase vsako delo, vsako trpljenje, celo žrtvovati življenje.

Kdaj, o Gospodarica, boš zavladala v vseh srcih?

Kdaj te bodo vsi prebivalci zemlje priznali za svojo Mater, ter Očeta v nebesih za svojega Očeta in se bodo potem čutili kot bratje in sestre med seboj?

Sv. Maksimilijan Kolbe

 

A  D V E N T  2020

To je program adventnega časa: 

družina se vsak večer zbere pri adventnem venčku, zmoli večerno molitev in prebere zgodbo iz adventnega koledarja. 

 

PRVA SVEČKA na adventen vencu je zažarela. Vabi nas k čuječnosti o kateri govori današnji evangelij. Pavel pa nam v drugem berilu sporoča: »Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.« Ostanimo tudi mi zvesti. Ne le zvesti, naša zvestoba naj iz  dneva v dan raste. Kakor bo plamen na adventnem vencu iz tedna v teden svetlejši, tako naj v naših srcih vedno bolj žari ljubezen in zvestoba, ki naj odsevata v življenje. Nedelja karitas  nas vzpodbuja, da ta naš žar še posebej začutijo tisti, ki so najbolj potrebni topline in vsakršne pomoči.

DRUGA SVEČKA na adventen vencu je zažarela. Vabi nas k pokori, k temeljnim spremembam v našem življenju. Kakor je k temu klical Janez Krstnik, nas kliče tudi ta adventni čas. Če smo šli k spovedi ali zmolili nekaj očenašev ali zdravamarij, še namreč nismo vsega opravili. Jezus nas uči, da je prava pokora (h kateri je klical že Janez) čisto nekaj drugega. Je notranja preobrazba, ki poteka skozi vse življenje. Advent je čas, ko lahko v zbranosti ob venčku več razmislimo o tem, na kak način se lahko te preobrazbe lotimo danes, tukaj, sedaj. Naj ne ostane le v mislih, temveč naj že v tem adventnem času preide v dejanja.

Prižigamo že TRETJO SVEČKO na adventnem vencu. Ta nam postreže že z mnogo več svetlobe, kot je je bilo na prvo adventno nedeljo. Luč v prostoru prinaša več svetlobe med nas. Tudi Janez Krstnik jo je prinašal med ljudi. Pričeval je o njej. Ni bil on sam luč. Tako tudi mi s svojimi dobrimi deli med ljudmi ne kažimo nase. Pričujmo o ljubezni. Ljubezni, ki je na božično noč prišla med nas ter preko trpljenja in križa zasvetila za vedno. Vsak hip lahko vsakdo poseže po tej svetlobi, ki greje, pomaga in razsvetljuje še tako temno pot. Ne poznajo je vsi. Včasih jo kdo celo izgubi. Na nas je, da luč ohranjamo in jo sočloveku pomagamo odkrivati. Kakor Janez Krstnik: vsak dan znova!

ČETRTA SVEČA gori na adventnem vencu, mi pa smo povabljeni da skupaj z Marijo vzkliknemo: »Zgodi se mi po tvoji besedi.« Odprimo se Božjim načrtom. Sprejmimo izzive, ki nam jih prinaša življenje. Z zaupanje v Božjo pomoč in z našim požrtvovalnim prizadevanjem lahko naredimo marsikaj velikega. Kakor je sprva nebogljeno Božje dete kasneje zraslo v moža, ki je s križem odrešil svet, tako smo tudi mi poklicani, da korak za korakom dosegamo višje cilje. Le Božji načrt moramo biti pripravljeni sprejeti, nato pa se podati na pot uresničevanja zaupane nam naloge.

 

MAŠNI NAMENI:

Pon. 23.11. +Nikola in Dodo CURANOVIĆ; +Sergeja VOLK, obl.

Tor. 24.11. +Francka VILFAN, obl.; +Pavla, Marija in Slavko BENEDIK, obl.

Sre. 25.11. +Ana ROZMAN, 7. dan; +Alojz POTOČNIK

Čet. 26.11. +Marija BAŠAR, obl.; +Jože STENOVEC, obl.

Pet. 27.11. +Franci in mama JENKO; +Jerica PRIMOŽIČ, obl.

Sob. 28.11. +Ana KRIŽNAR (Minka); +Martina BENEDIK (Vinko Srebernjak)

NED. 29.11. +Frančiška KOZJEK; +Stanislava KRMELJ, obl.; Za farane

Pon. 30.11. ++RAKOVEC; ++KONC

Tor. 1.12. +Franc ROZMAN; Za birmance in njihovo stanovitnost

Sre. 2.12. +Marija RUPNIK, 7. dan; Marija in Jože KAVČIČ, obl.

Čet. 3.12. ++KUMERDAJEVI, KOROŠČOVI, TONČEVI; +Cirila ARHAR, obl.

Pet. 4.12. +Irena ROZMAN; +Rozalija ČERNIVEC

Sob. 5.12. +Marija TRILER, 30. dan; +Jože in Jožefa PRIMC

NED. 6.12. +Marija in Anton KOKALJ, obl.; +Mirko TREBAR, obl.; Za farane

Pon. 7.12. +Anton RUDEŽ; +Ivana ČESEN, obl.

Tor. 8.12. +Franc PODLIPNIK; +Helena RAVNIHAR

Sre. 9.12. ++ŽARGARJEVI

+Marjan in Tomo HRIBERNIK, Uroš MAJCEN in Ivo OMAN

Čet. 10.12. +Leopold GOLOB; +Ana KRIŽNAR (sosedje)

Pet. 11.12. +Ivan ROZMAN; +Marija KURALT

Sob. 12.12. +Lucija DRAKSLAR; +Mirko, Ciril in Ana MRAK

NED. 13.12. +Janez JAVORNIK, obl.; +Marija GORJANC, obl.; Za farane

 

-SV. CECILIJA, ki goduje 22. novembra, je zavetnica cerkvene glasbe. Ta dan praznujete zborovodje, organisti in cerkveni pevci. Epidemija vam je letos onemogočila redno udeležbo na pevskih vajah in sodelovanje pri bogoslužju. Iskrena hvala za požrtvovalno in nesebično delo, ki ga opravljate.

-V TEDNU KARITAS (23.-29.11) ste vabljeni k sodelovanju v akciji STISKA za nakup hrane in pomoč ljudem pri plačilu osnovnih življenjskih stroškov. Pomagate lahko s plačilom položnice ali pa izpolnite prijavnico in postanete redni darovalci Karitas z mesečnim prispevkom 3 eur. Vse to dobite jih zadaj na mizi. V sredo, 25.11. ob 20. uri si na TV Slo1 radi oglejmo KLIC DOBROTE.

-SV. MIKLAVŽ nas bo letos obiskal samo tam, kjer je njegovo najpomembnejše mesto – v družinah. Posnemajmo njegovo dobroto…

-KRŠČEVANJE OTROK je sedaj možno, a le v ožjem družinskem krogu.

ZADAJ V CERKVI otroci (in odrasli) vzemite adventni koledar in liturgični listek; na razpolago so tudi koledarji za prihodnje leto. Kmalu boste lahko dobili tudi vse potrebno za blagoslov domov na svete večere. 

Zadaj lahko tudi oddate svoj dar za potrebe župnije, ali ga nakažete na TRR župnije Kranj-Šmartin: SI56 0433 1000 2962 204.

Za obisk ŽUPNIJSKE PISARNE se je potrebno predhodno najaviti po telefonu.

 Izdal: ŽU KR-Šmartin; Odg.: Bojan Likar, župnik; tel. 270-11-10 (041/545-258)

 

Copyright © 2014 Župnija Kranj-Šmartin. Vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Art Konjedic

template-joomspirit